Zseninek is jár a (szerencse-)lencse! 🍀

Automatikusan készítettem újév napján lencselevest (nomeg lencsefőzeléket is, nem árthat, ha van mindkettő). Nem gondolom magam babonásnak és tulajdonképp nem is várom a csodát egy tál gőzölgő szimbolikus pénzérmétől, mégis megfőztem. A pszichológia elméletalkotóinak nagy kihívást jelentett ez a látszólagos ellentét. Szeretjük ugyanis azt feltételezni a saját gondolkodásunkról, hogy az megfontolt és racionális. Emiatt a nem valósághű elemeket hibaként észleli, majd kijavítja. Ha valaki babonás, róla pedig gyakran gondoljuk, hogy túlságosan a megérzései vezérlik, nem is a földön jár. Azonban a legújabb szakirodalom szerint még az okos, művelt, érzelmileg stabil személyek is hisznek olyan dolgokban (babona), amelyekről tudják, hogy nem racionálisak.
Miért?
A gondolkodást (vagyis információfeldolgozást) két párhuzamos rendszerre oszthatjuk: a kísérleti/intuitív, és a megfontolt/racionális rendszerekre. Mindkét rendszer egyszerre képes működni, ezért akár két teljesen ellentétes lehetőség is benne maradhat a gondolatainkban. Plusz, mindkét rendszer egy bizonyos fokig „megengedő”, így nem kell ahhoz bigottan a mágiában hinnünk, hogy boldogabbak legyünk, ha rábukkanunk egy négylevelű lóherére.
Négylevelűekben és lencsében, de főleg szeretetben és egészségben gazdag boldog új évet kívánok Neked!

forrás: Risen, J. L. (2016). Believing what we do not believe: Acquiescence to superstitious beliefs and other powerful intuitions. Psychological Review, 123(2), 182–207.26551279_10155682715003429_1791180153_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close